Despre Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor)
Legenda spune ca au fost odata trei feciori de imparat, frumosi si viteji, care s-au pornit cu totii la lupta, sa biruiasca un balaur infricosator, care ii inspaimanta de ani de zile pe supusii tatalui lor. Cand cei trei voinici erau gata sa-l rapuna, balaurul le-a spus ca, daca nu-l vor lasa in viata, mare napasta se va abate asupra lor. Dar ei aveau inimi viteze si nu s-au dat inapoi, omorandu-l. Si numai ce si-a dat suflarea jivina, ca toata fata si pielea li s-a umplut de bube, si din frumusetea lor stralucitoare nu a mai ramas nimic. Cum nu se mai puteau arata asa in lume, s-au pus in genunchi si au inceput a se ruga sa li se curme suferinta. Iar Dumnezeu le-a ascultat ruga si i-a transformat intr-o floare cu tulpina frageda, cu miros abia simtit si suav, care vindeca toate bolile pielii. Aceasta floare se cheama Trei-frati-patati. Si daca tot v-am spus povestea ei, sa vedem unde o gasim, cum o culegem si cum o putem folosi, pentru a ne redobandi sanatatea.
Numita si panseluta salbatica, o putem gasi in lunci, la marginea padurilor, pe coaste si stancarii din zonele de deal pana in cele subalpine. Este o specie anuală, înaltă de 10-14 cm, cu frunze ovate, flori cu 5 petale inegale și diferit colorate- superioare violacee, laterale galben-deschis, cea inferioară mai mare, galbenă. Înflorește din mai până la sfârșitul lunii august. La prima vedere pare modesta, o iarba fragila care creste la margine de drum. Florile, in schimb, iti atrag atentia datorita culorilor vii.
Chiar daca la prima impresie iti vine s-o culegi si s-o pui intr-o vaza, aceastra planta reprezinta un medicament natural redutabil, care are potentialul de a salva nenumarate vieti.
Trei-frati-patati se numara printre detoxifiantele cele mai puternice din flora medicinala mondiala. Or, detoxifierea inseamna deja jumatate de tratament, in unele cazuri, chiar si vindecarea totala.
In medicina populara aceasta “iarba” este cunoscuta drept planta care vindeca toate bolile de piele.
Compozitie chimica
Planta de trei fraţi pătaţi are în compoziţie saponine triterpenice pentaciclice, uleiuri volatile, un alcaloid (violină), flavonozide (viola- cvercetinozidă identică cu rutozida), antocianozide,o heterozidă a salicilatului de metil, compuşi salicilici, mucilagii, vitamine A, C, betacaroten şi taninuri.
Trei frati patati in actiune
Fitoterapia cu planta de trei fraţi pătaţi are acţiune expectorantă, diuretică, stimulentă a activităţii rinichilor, antialergică, regenerant dermic, acţiune febrifugă, sudorifică datorită salicilatului de metil şi compuşilor salicilici, acţiune coleretică, uşor laxativă, o puternică acţiune depurativă.
Preparatele din Trei frati patati.
*infuzii – Doua linguri de frunze si flori uscate, nemacinate (doar maruntite putin), se pun cu o cana (250 ml) de apa la inmuiat de seara pana dimineata. A doua zi se filtreaza licoarea rezultata (care nu este altceva decat un macerat), iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa. Dupa ce se lasa sa se raceasca vreme de o jumatate de ora, la temperatura camerei, aceasta infuzie se filtreaza. La sfarsit, se combina maceratul cu infuzia racita. Se beau 3-4 cani de ceai pe zi, pe stomacul gol.
*pulbere – Planta uscata se marunteste bine cu o rasnita electrica, dupa care se face o cernere cu sita pentru faina alba. Se ia cate o lingurita rasa de pulbere, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Inainte de a inghiti pulberea cu putina apa, ea se tine timp de cateva minute sub limba.
*tinctura – Planta uscata de marunteste fin cu ajutorul rasnitei electrice de cafea sau in piua. Se pun 20 linguri de pulbere intr-un borcan cu filet, adaugandu-se apoi doua pahare de alcool alimentar (de 90-96 de grade) si un pahar de apa. Se amesteca totul cat mai bine. Se inchide borcanul si se lasa continutul la macerat vreme de zece zile, dupa care tinctura obtinuta se filtreaza prin tifon si se trage in sticlute mici, inchise la culoare.
Cataplasma
Iarba uscata de Trei-frati-patati se macina cu ajutorul rasnitei electrice de cafea. Din pulberea rezultata se iau 2-3 linguri, care se pun intr-un vas si se adauga apa calduta, amestecand incontinuu, pana cand se formeaza o pasta. Se aplica pe locul afectat, unde se tine vreme de o ora, apoi se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer.
- Alergie – toti cei care la contactul cu polenul sau cu praful stranuta, au urticarii pe piele, senzatii de sufocare, carora le curg nasul si ochii ar trebui sa incerce macar o data cura cu infuzie combinata de Trei-frati-patati. Vreme de 1-2 luni, se beau 2-4 cani pe zi, pe stomacul gol. Planta are un efect de reglaj imunitar foarte eficient, previne reactiile alergice si le diminueaza intensitatea. Mecanismul antialergic nu este deocamdata explicat, dar este cert ca Trei-frati-patati este, pe termen lung, printre cele mai eficiente plante din lume pentru prevenirea reactiilor alergice.
- Astm – persoanele care sufera de bronsita cronica sau care au avut episoade de astm vor face la fiecare schimbare de anotimp o cura in care se bea infuzie combinata de Trei-frati-patati, cate o cana, de 3 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de 3-4 saptamani. Infuzia se bea indulcita cu miere de salcam.
- Hipertensiune – se administreaza pulberea de Trei-frati-patati, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de patru saptamani, urmate de alte 2-3 saptamani de pauza. Aceasta planta ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin efectul sau diuretic, dar si prin actiunea sa la nivelul sistemului nervos central. Se pare ca administrarea de Trei-frati-patati ajuta si la prevenirea infarctului miocardic, avand efecte anti-aterosclerotice si prevenind formarea cheagurilor de sange.
- Guta si reumatism – primavara si toamna, se tin cure de cate 30 de zile, timp in care se administreaza infuzia combinata de Trei-frati-patati, cate un litru pe zi, baut in mai multe reprize, pe nemancate. Aceasta planta are efecte depurative puternice, mobilizand toxinele (inclusiv sarurile acidului uric) si ajutand la eliminarea lor din organism. De asemenea, are efecte antiinflamatoare articulare si antioxidante.
- Bronsita – in aceasta afectiune, indiferent daca este de origine alergica, infectioasa, tabagica etc., administrarea de Trei-frati-patati are efecte terapeutice extraordinare. Planta ajuta la fluidifierea secretiilor bronsice si la eliminarea lor din plamani, grabeste procesele de vindecare, impiedica suprainfectiile si, nu in ultimul rand, previne aparitia crizelor de astm. Se administreaza pulberea, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de 30-60 de zile, urmate de 10-21 de zile de pauza.
- Astm – patru categorii de principii active (terpene, flavonoide, saponine si metilsalicilati) s-au dovedit a fi extrem de active in lupta cu aceasta afectiune, considerata de catre multi medici incurabila. Se iau cate 4-6 lingurite de pulbere de Trei-frati-patati pe zi, vreme de 30 de zile, urmate de alte 10 zile de pauza, dupa care tratamentul se reia. Administrarea de Trei-frati-patati are efecte expectorante (ajuta la eliminarea excesului de secretii din arborele bronsic), antispastice, antialergice, ajutand la combaterea si, mai ales, la prevenirea crizelor de astm.
- Tuse, tuse convulsiva – se administreaza infuzia combinata de Trei-frati-patati, cate trei cani pe zi, si, in plus, se face gargara cu acest preparat. Principiile active din aceasta planta au efecte emoliente, reducand iritatia de la nivelul cailor respiratorii, au efecte antitusive directe si antiinflamatoare. Acest tratament se recomanda si ca adjuvant in pneumonie.
- Alergie respiratorie – se tin cure de 45-60 de zile, timp in care se iau cate patru lingurite de pulbere de Trei-frati-patati pe zi. De regula, cura cu aceasta planta este bine sa inceapa cu cel putin 30 de zile inaintea polenizarii sau a altor situatii in care pacientul este nevoit sa intre in contact cu alergenii la care este sensibil. Curele succesive cu Trei-frati-patati (cu o pauza de doua-patru saptamani intre ele) au un efect cert de reglaj la nivelul sistemului imunitar, efect inca greu de explicat prin prisma cunostintelor actuale. Aceasta planta este un puternic detoxifiant, anihileaza radicalii liberi din sange, ajuta la intensificarea tranzitului intestinal si a diurezei, actiuni terapeutice complexe, ce au ca rezultanta actiunea sa antialergica.
- Alergie cutanata – se face un tratament cu Trei-frati-patati, sub forma de infuzie combinata, din care se bea cate un litru pe zi, vreme de macar 30 de zile. Suplimentar, se face o cataplasma din iarba de Trei-frati-patati si din flori de musetel, astfel: cele doua plante macinate sub forma de pulbere se amesteca in proportii egale. Din amestecul de pulberi rezultat se iau 2-3 linguri, care se pun intr-un vas si se adauga apa calduta, amestecand incontinuu, pana cand se formeaza o pasta. Aceasta pasta se aplica pe locul afectat, unde se tine vreme de o ora, apoi se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer. Se repeta tratamentul intern si extern zilnic, pana cand simptomele cutanate ale alergiei dispar. Acest tratament este recomandat si contra dermatitei atopice, iar tratamentul intern se recomanda contra atopiei in general.
- Cancer la san – in iarba de Trei-frati-patati au fost descoperite niste mici proteine, denumite ciclotide, care s-au dovedit a fi un inamic extrem de puternic al tumorilor maligne. Pur si simplu, aceste principii active ataca selectiv doar celulele maligne, distrugandu-le, conform unui studiu al medicilor de la un institut de cercetari din Uppsala, Suedia, dat publicitatii in anul 2004. Ca adjuvant in tratarea cancerului la san, se recomanda pulberea de Trei-frati-patati, cate 6 lingurite pe zi, administrata vreme de 30 de zile, dupa care se fac 7 zile de pauza, iar apoi tratamentul se reia.
- Cancer pulmonar – in medicina traditionala chineza, doua plante apartinand aceleiasi familii: Trei-frati-patati (Viola tricolor) si Vioreaua asiatica (Viola yedoensis) sunt folosite cu un succes extraordinar pentru tratarea acestei afectiuni si a bolii canceroase, in general. Studii foarte recente, facute la “Laboratorul de Stat pentru Fitochimie”, din Yunnan, China, au aratat ca, intr-adevar, iarba de Trei-frati-patati, la fel ca si surata sa, Vioreaua asiatica, contin substante extrem de puternice, cu actiune citostatica (este vorba de aceleasi ciclotide descoperite si de studiul suedez). Efectul ciclotidelor extrase din plantele din aceasta familie este atat de puternic, incat foarte multi specialisti afirma ca urmatoarea generatie de citostatice va fi fabricata pe baza acestor substante. Contra cancerului pulmonar, se administreaza in mod traditional pulberea de Trei-frati-patati, cate 6 lingurite pe zi, in cure de trei luni, urmate de 3-4 saptamani de pauza. Acelasi tratament s-a dovedit a fi eficient si in tratarea cancerului gastric, precum si a cancerului intestinal.
- Sclerodermie – contra acestei afectiuni se face o cura cu tinctura de Trei-frati-patati, din care se administreaza cate o lingurita, de patru ori pe zi, pe o perioada de 3 luni, urmata de o luna de pauza, dupa care tratamentul se reia. Suplimentar, se aplica o data la doua zile o cataplasma cu iarba de Trei-frati-patati, pe zonele afectate. Tratamentul intern si extern are puternic efect depurativ, antioxidant si imuno-modulator, si este de un real ajutor in aceasta afectiune autoimuna.
- Adjuvant in lupusul eritematos (boala lupica) – se face un tratament intern cu pulbere de Trei-frati-patati, din care se ia cate o lingurita, de 4-6 ori pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de alte 10 zile de pauza, dupa care administrarea se reia. Nu se poate afirma ca acest tratament vindeca singur afectiunea, dar corelat cu un regim lacto-vegetarian cu multe cruditati, cu administrarea unor remedii cum ar fi laptisorul de matca, mugurii de coacaz negru (Ribes nigrum), lemnul-dulce (Glycirrhiza glabra), are efecte spectaculoase de ameliorare a simptomelor.
- Adjuvant in cistita – se administreaza infuzia combinata, cate un litru pe zi, pana la vindecare. Acest remediu are un efect antibacterian de intensitate moderata, insa cea mai importanta este actiunea sa emolienta, diuretica si antiinflamatoare. Tratamentul cu Trei-frati-patati este recomandat in special pentru reducerea durerilor si a usturimii la urinare, pentru accelerarea vindecarii, precum si pentru prevenirea recidivelor infectiilor reno-urinare.
- Infectii alimentare – se administreaza infuzia de Trei-frati-patati, cate 1-1,5 litri pe zi, pana la disparitia simptomelor. Acest remediu s-a dovedit un antibiotic surprinzator de puternic contra unor bacterii (cum ar fi Campylobacter jejuni) care produc infectii gastro-intestinale. Mai mult, tratamentul cu aceasta planta are efecte protectoare si asupra mucoaselor tubului digestiv, protejandu-le de agresiunile bacteriene.
- Primul ajutor in intoxicatii – se foloseste radacina uscata de Trei-frati-patati, din care se iau 1-4 g, in doza unica. Daca se administreaza radacina umeda, proaspat culeasa, se pot lua pana la 8 g. Acest remediu contine o substanta numita violina, care are efecte vomitive si purgative foarte puternice si rapide, ajutand la eliminarea prompta a substantelor toxice din tubul digestiv, pana la ajungerea la o unitate spitaliceasca.
- Adjuvant in epilepsie, la copii – se administreaza cate o jumatate de lingurita de pulbere de Trei-frati-patati, de trei ori pe zi. La adulti doza se mareste de 2-3 ori. Este un tratament simplu, extrem de raspandit in medicina populara din Marea Britanie si din tarile din nordul Europei. Sunt cunoscute cazuri in care administrarea acestei plante a dus la ameliorarea (sub aspectul reducerii intensitatii crizelor) si, uneori, chiar la disparitia acestei afectiuni. Mecanismul prin care aceasta planta actioneaza in aceasta boala este, insa, complet necunoscut, la ora actuala neexistand nici macar ipoteze in acest sens.
- Rinita si rinosinuzita – indiferent daca este vorba de o afectiune pe fond alergic sau de una pe fond infectios, cura interna cu infuzia combinata de Trei-frati-patati (2-4 cani pe zi) va va ajuta. Dar planta poate fi folosita si extern. Se recomanda aspiratiile nazale, facute astfel: in jumatate de pahar cu infuzie combinata foarte concentrata (4 linguri la o cana de apa), se pune un sfert de lingurita de sare grunjoasa. Se amesteca bine, se pune in causul palmei solutia si se aspira cu o nara, apoi se repeta procedeul cu cealalta nara.
- Leucoree – se face o infuzie combinata foarte concentrata, din 4 linguri de planta maruntita la o cana de apa. Se fac spalaturi vaginale o data pe zi, vreme de sapte zile la rand. Este un tratament cu efecte antibacteriene puternice, care ajuta la refacerea epiteliilor lezate de infectie, la reducerea senzatiei de jena si de usturime.