Hemoroizii sunt dilatatii venoase (varicoase), care apar in interiorul canalului anal, la o adancime de circa 4-5 cm, prin dilatarea unor mici pernite venoase in contextul constipatiei, a mostenirii familiale sau a statului prelungit pe sezut (munca de birou). Este bine de retinut ca, o data aparute, aceste varicozitati continua sa isi mareasca dimensiunile, in contextul in care, prin localizarea lor, sunt zilnic traumatizate de defecatie. Fenomenul consta in dilatarea tesutului cavernos cu aparitia maselor hemoroidale care prolabeaza in canalul anal, traumatizarea lor avand drept consecinta sangerarea dupa defecatie, staza venoasa si tromboza, adesea asociate cu edem si fenomene necrotice.
Tipuri de hemoroizi
Hemoroizii se impart in mai multe categorii, fiecare cu proprietati specifice:
Hemoroizi interni
Hemoroizii interni, asa cum sugereaza si numele, se gasesc in interiorul rectului si nu sunt vizibili. In cazul hemoroizilor interni nu apare durerea, sangerarea fiind, de obicei, singurul simptom care tradeaza prezenta acestora si care il convinge pe pacient sa viziteze cabinetul medicului specialist.
Hemoroizi externi
Hemoroizii externi se afla in jurul anusului, sub tegument. Potrivit medicilor specialisti, in aceasta zona exista o serie de nervi sensibili la durere si tocmai din acest motiv hemoroizii externi sunt considerati a fi cei care produc cel mai mare disconfort. Hemoroizii externi sunt mai usor de depistat decat cei interni, astfel ca si procentul pacientilor care se prezinta la medic in timp util este mai mare.
Hemoroizi trombozati
Hemoroizii trombozati apar in categoria hemoroizilor externi, in momentul in care in interiorul umflaturilor apar si cheaguri de sange. Hemoroizii trombozati sunt, de asemenea, durerosi si provoaca un disconfort destul de mare.
Hemoroizi micsti
Categoria hemoroizilor micsti include, potrivit medicilor specialisti, hemoroizii interni (aflati in stadii mai avansate) care se intalnesc cu hemoroizii externi. In cazul acestora medicul specialist va recomanda un tratament hemoroizi / remedii hemoroizi adecvate doar in urma unor analize amanuntite.
Hemoroizi prolabati
In cazul hemoroizilor prolabati vorbim despre un stadiu avansat: in acest stadiu, hemoroizii coboara odata cu defecatia si se pot reduce spontan sau in cabinetul medicului specialist. Tratarea hemoroizilor prolabati se va face sub atenta supraveghere a medicului.
Stadializarea hemoroizilor. Prezenta, momentul si reductibilitatea prolapsului hemoroidal ajuta la clasificarea stadiului hemoroizilor si orienteaza abordarea terapeutica.
- Stadiul 1 – apar rectoragii (sangerari anale) dupa defecatie, fara prolaps hemoroidal (fara iesirea hemoroizilor din canalul anal).
- Stadiul 2 – odata cu hemoragia, apare prolabarea (iesirea) maselor hemoroidale care se pot reduce spontan.
- Stadiul 3 – rectoragii cu prolaps hemoroidal care necesita reintroducerea in canalul anal al hemoroizilor cu mana, initial numai la defecatie apoi si dupa eforturi cu cresterea presiunii intraabdominale.
- Stadiul 4 – masele hemoroidale prolabeaza (ies afara prin anus) la efort minim, se trombozeaza frecvent, sunt extrem de dureroase si sunt asociate cu hemoragii importante ce pot pune viata bolnavului in pericol.
Cauzele care duc la aparitia hemoroizilor
- constipatia cronica – este o cauza a aparitiei bolii hemoroidale, deoarece, din cauza defecarii ingreunate, se acumuleaza presiune in zona rectului formand un obstacol in calea de intoarcere sanguina, care cauzeaza inflamarea vaselor de sange
- acumularea de presiune in zona bazinului – pe langa aceasta cauza, hemoroizii pot aparea in urma acumularii de presiune in zona anala care afecteaza circulatia sangelui si provoaca inflamarea vaselor de sange. acumularea de presiune poate fi influentata de factori precum obezitatea, ridicarea greutatilor, sedentarismul si statul pe scaun pentru perioade indelungate. Femeile insarcinate pot fi si ele afectate de boala hemoroidala
- factori alimentari – aparitia hemoroizilor poate fi influentata si de factori alimentari, precum consumul exagerat de condimente sau alimente picante, precum piperul, ceapa, usturoiul sau mustarul iute
- SEDENTARISMUL – lipsa miscarii, dar si statul pe scaun pentru perioade indelungate pot provoca aparitia hemoroizilor.
- consumul redus de lichide – acesta este una din cauzele care provoaca un tranzit intestinal lent si poate duce ulterior la aparitia constipatiei si a hemoroizilor. Pentru a preveni astfel de probleme, este recomandat un consum ridicat de apa, de minimum 2 litri pe zi
- dieta saraca in fibre – este unul dintre motivele care favorizeaza aparitia constipatiei, implicit si a inflamarii vaselor de sange si aparitia hemoroizilor
- abuzul de alcool – acesta provoaca dilatarea vaselor de sange de-a lungul tubului digestiv si a vaselor rectale. Dilatarea duce, la randul ei, la acumularea sangelui in hemoroizi si la inflamarea lor.
Factori determinanti:
- constipatia cronica
- procese inflamatorii locale (ano-rectite, fisuri anale)
- procese inflamatorii de vecinatate (prostatite, metro-anexite)
- obezitatea
- sarcinile repetate
Factori favorizanti:
- predispozitie genetica
- tulburari metabolice si de nutritie
- sedentarismul
- obezitatea
Simptome
Evoluția naturală a bolii hemoroidale cuprinde perioade intermitente de liniște și perioade în care simptomatologia caracteristică este prezentă. Nu există o corelație exactă între mărimea hemoroizilor și manifestarea lor clinică. Pacienții reclamă apariția de picături sau pete de sânge de culoare roșie deschisă în vasul de toaletă sau pe hârtia igienică, precum și pe suprafața scaunului. Deseori, prezența simptomelor nu este evidentă până când hemoroizii nu prolabează.
Simptomele hemoroizilor sunt următoarele:
- Edem
- Mâncărimi și dureri acute în zona anusului
- Arsură
- Sângerări
- Prolaps
- Scurgeri seroase
- Prurit
Tratament
- Asigurarea unui tranzit normal (scaun de consistenta normala) prin alimentatie cu aport crescut in fibre, fara condimente si alcool, precum si consumul de minim 2l lichide pe zi si evitarea sedentarismului sunt de obicei factori care amelioreaza simptomatologia, in special a sangerarilor si mai ales in cazul hemoroizilor de grad 1-2.
- Masurile de igiena locala cu baie calduta dupa fiecare scaun sunt, de asemenea, importante.
Tratament naturist
Solutiile de plante ajuta
Unele plante, precum Florile de Galbenele sunt cunoscute pentru eficacitatea lor in tratarea plagilor locale, ulcerelor, acneei si a altor nenumarate afectiuni, una dintre ele fiind reprezentata si de hemoroizi. De aceea, recomandarea noastra este Digestometab Forte 35 sau pentru cei cu intoleranță la lactoză Digestometab Optim 8.
Regim igieno-dietetic
In cadrul acestui regim se recomanda minim 2 l de lichide pe zi, formate din supe, apa, ceaiuri si compot. Se recomanda un regim bazat in special pe fructe si legume, pui, vita, carne slaba si lactate. Mesele ar trebui sa fie de fiecare data la ore regulate. Ceaiurile se fac din musetel, coada calului, simple, in amestec sau doar din galbenele. Pot sa fie indlucite cu miere.
Medicamente
Daca hemoroizii produc doar disconfort moderat, medicul iti va recomanda creme, unguente sau supozitoare. Acestea contin compusi precum hidrocortizonul sau lidocaina, care combat durerea si mancarimile, cel putin temporar. Tratamentul medicamentos cu substante venotrofice (Ginkorfort, Detralex, Revada, Venoruton, Tarosin, Vitamina C, etc.) poate aduce o oarecarea ameliorare.
Trombectomia hemoroizilor externi
Daca s-a format un cheag intr-un hemoroid extern, medicul il poate indeparta printr-o incizie simpla. Eficienta procedurii este maxima daca este efectuata in primele 72 de ore de la aparitia cheagului.
Proceduri minim invazive
Pentru hemoroizii cu sangerare persistenta sau durerosi, medicul iti poate recomanda proceduri minim invazive. Acestea se fac in ambulator.
- Ligatura cu benzi de cauciuc. Medicul va plasa una sau doua benzi de cauciuc in jurul bazei unui hemoroid intern, pentru a opri circulatia sangelui la nivelul lui. Hemoroidul se va usca si va cadea in mai putin de o saptamana. Este eficienta pentru cei mai multi pacienti, chiar daca este insotita de sangerari dupa 2-4 zile de la efectuarea ei.
- Procedura consta in injectarea unei solutii chimice in tesutul hemoroidal, ceea ce duce la micsorarea si disparitia hemoroizilor.
- Tehnicile de coagulare folosesc laserul sau lumina infrarosie. Coagularea duce la micsorarea sau disparitia hemoroizilor. Are efecte secundare minore, dar poate cauza disconfort si poate duce la reaparitia hemoroizilor.
- Tratament cu radiofrecventa – procedura Rafaelo.
Proceduri chirurgicale
Daca alte tehnici nu au avut efect sau in cazul hemoroizilor mari, medicul iti poate recomanda o procedura chirurgicala. Aceasta se face in ambulator sau cu o noapte de spitalizare.
- Excizia hemoroizilor sau hemoroidectomia – medicul indeparteaza tesutul excesiv care cauzeaza sangerare. Pot fi folosite diverse tehnici. Se recurge la anestezie locala asociata cu sedare, anestezie epidurala sau generala.
- Hemoroidectomia este metoda cea mai eficienta pentru a trata hemoroizii severi sau recidivanti. Printre complicatiile posibile ale procedurii se numara golirea incompleta a vezicii, care favorizeaza aparitia infectiilor urinare.
- Capsarea hemoroizilor – aceasta procedura folosita pentru hemoroizii interni blocheaza circulatia sangelui la nivelul tesutului hemoroidal. Implica o durere mai mica decat hemoroidectomia si permite reluarea mai rapida a activitatilor zilnice. Este insa asociata cu un risc mai mare de recidiva a hemoroizilor si de aparitie a prolapsului rectal. Printre complicatiile posibile se numara si sangerarea, durerea, retentia urinara.
- Cura hemoroizilor cu stapler.
Preventie
Pentru prevenirea hemoroizilor se recomanda un consum crescut de alimente bogate in fibre.
Este recomandat sa se evite condimentele si alcoolul, sedentarismul si consumul diminuat de apa. Este recomandat un stil de viata care sa implice sportul si alimentatia sanatoasa.
Dupa scaune, este recomandat sa utilizati servetele umede si nu hartie uscata. Evitati hartia parfumata.
Nu stati pe toaleta mai mult decat trebuie si incercat sa aveti scaune de consistenta normala in fiecare zi. Acestea sunt principalele sfaturi pentru prevenirea hemoroizilor.
Igiena locala dar si alimentatia sunt foarte importante pentru persoanele care sunt predispuse sa sufere de astfel de probleme sau pentru persoanele care vor sa se fereasca de astfel de probleme. Trebuie sa se evite cafeaua, zaharul, mirodeniile picante, alcoolul si bauturile carbogazoase. De asemenea este bine ca si consumul de carne sa se faca moderat si sa se consume o cantitate suficienta de lichide in timpul zilei astfel incat organismul sa ramana mereu hidratat.
Un stil de viata sedentar trebuie sa fie inlocuit cu un stil de viata care implica exercitii fizice facute in mod regulat. Uneori toate precautiile nu sunt suficiente si hemoroizii se trateaza doar la medic si doar prin proceduri chirurgicale.
Preventia hemoroizilor implica echilibrul dintre activitatile fizice si obiceiurile sanatoase legate de tranzitul intestinal si alimentatie. Se fac pauze dese intre sedinte si exercitii scurte in timpul carora se consuma alimente bogate in fibre sau se iau suplimente cu fibre si se evita amanarea eliminarii scaunului. Chiar daca apar simptomele bolilor hemoroidale oricand exista optiuni de tratare rapida.
Se recomanda:
- Schimbarea dietei si consumul bogat de fibre alaturi de apa sau alte lichide;
- Evitarea alimentelor generatoare de gaze si diaree;
- Evitarea incordarii anusului;
- Evitarea cititului si a altor activitati in timpul sederii in toaleta;
- Evitarea statului pe scaun foarte mult timp fara pauze;
- Statul in picioare pune suplimentar o presiune nejustificata pe venele hemoroidale;
- Se recomanda pauzele dese in timpul lucrului si miscarea;
- Se recomanda o alimentatie bogata in fibre, fructe si legume cu un consum moderat sau mic de carne;
- Un stil de viata activ este cea mai buna solutie pentru a evita hemoroizii.
Digestometab Forte 35
Digestometab Forte 35 este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Combinație și formula de ingrediente care contribuie la echilibrarea digestiva, metabolica si enzimatica. Regleaza sistemul digestiv și îndepărtează arsurile gastrice.
Compoziție pentru un comprimat de 300 mg:
Ingrediente/ cpr: agenți de încărcare: lactoză, celuloză microcristalină, carboximetilceluloză de sodiu reticulată; extract hidroetanolic 10:1 (maltodextrină 5%) din rădăcină de Păpădie (Taraxacum officinale) – 37mg; extract hidroetanolic 5:1 (maltodextrină 10%) din flori de Gălbenele (Calendula officinalis) – 33mg; vitamina C /acid L-ascorbic – 30mg; agenți antiaglomeranți: stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Mod de utilizare:
Adulți și copii de peste 14 ani câte 1 comp de 2 ori/ zi în cazul în care semnele și simptomele sunt ocazionale și de mică intensitate. În situații cu simptome intense, în probleme grave de sănătate și la recomandarea specialiștilor în sănătate se pot utiliza până la 6 comp. pe zi. Utilizați 1 comp. de 3-4 ori pe zi în primele 6-12 săptămâni de tratament complementar.
1 comprimat asigură 30mg vitamina C (37,5% din VNR*), iar 2 comprimate asigură 60mg vitamina C (75% din VNR*).
*VNR= Valoare Nutrițională de Referința cf. Regulamentului 1169/2011. A se consuma, de preferinţă, în 60 de zile de la desigilarea flaconului.
Digestometab Optim 8
Digestometab Optim 8 este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Acesta reprezintă o combinație și formulă de ingrediente care contribuie la menținerea sănătății aparatului digestiv și a tranzitului intestinal. De asemenea, poate contribui la echilibrarea digestivă, metabolică și enzimatică.
Un flacon de 30 ml contine extracte asociate optimizate de trei frati patati, lavanda, brusture in solutie hidroglicerica. (570 picaturi).
Mod de utilizare:
Uz intern: câte 6 -12 picături de 3 – 9 ori/zi.
Uz extern: aplicații locale prin atingere sau badijonare.
Se poate utiliza de copii și adulți.
Acest produs nu este un medicament si nu inlocuieste medicamentele alopate.
Contactează-ne:
Pentru a primi recomandări de tratament complementar Homeogenezis din partea echipei, vă rugăm să ne scrieți prin intermediul paginii de contact, sau la adresa de email mailto:homeogenezis@gmail.com?subject=Contact.
Recomandările nu înlocuiesc consultațiile, diagnosticările, medicațiile și tratamentele medicale alopate. Recomandările se trimit doar în scris prin email la adresa pe care o transmiteți în solicitare.
Recomandările și sfaturile din cadrul acestui site sunt orientative, prin urmare recomandăm părerea unui farmacist sau medic specialist.
Acest produs este un supliment alimentar complementar medicamentelor alopate.