Esofagita reprezinta inflamatia mucoasei care captuseste esofagul, tubul muscular care transporta alimentele ingerate de la nivelul cavitatii bucale catre stomac.
De ce apare afectiunea
In mod frecvent aparitia esofagitei se datoreaza unei boli denumite reflux esofagian, in cadrul careia se produce ascensionarea retrograda a continutului gastric acid, la nivel esofagian.
Alte forme de boala au factori etiologici specifici si sunt reprezentate de:
- Esofagita datorata eozinofiliei apare in cazul alergiei alimentare, medicamentoase sau toxice;
- Esofagita iritativa este reprezentata de iritarea cronica a mucoasei esofagiene;
- Esofagita medicamentoasa este indusa de ingestia medicamentelor, in special a celor acide (aspirina);
- Esofagita infectioasa afectiune rar intalnita in practica medicala cauzata de infectia cu bacterii, ciuperci sau virusuri.
Tipuri de esofagită
- Esofagita infecțioasă este cauzată de bacterii, virusuri sau ciuperci.
- Esofagul Barrett rezultă din inflamația netratată a esofagului care poate provoca modificări în tipul de celule care alcătuiesc mucoasa interioară (mucoasa) esofagului. Esofagul Barrett crește riscul de cancer esofagian.
- Esofagita eozinofilică este inflamația esofagului cauzată de creșterea numărului unui tip de celule albe din sânge, eozinofile, în mucoasa peretelui esofagian. Este considerată o afecțiune imunitară. Acest lucru duce la dismotilitatea esofagului (mușchii nu funcționează corect la trecerea alimentelor) și la dificultăți în înghițire.
- Sindromul Behçet (numit și boala Behçet) este o formă de vasculită care poate provoca ulcere la nivelul gurii, esofagului și a altor părți ale corpului.
- Boala grefă-contra-gazdă este o complicație care poate apărea după un transplant (de obicei, transplant de măduvă), atunci când celulele nou transplantate atacă organismul receptorului.
- Esofagita canceroasă poate fi un simptom al cancerului esofagian sau al cancerului metastatic (cancer care a început într-o altă parte a corpului și apoi s-a răspândit la esofag).
Simptomele esofagitei
Printre semnele și simptomele esofagitei se numără următoarele:
- Înghițire dificilă sau dureroasă, însoțită de dureri în piept, care radiază spre spate
- Reflux gastric (arsuri)
- Gust neplăcut în gură și respirație neplăcută (halitoză)
- Afte bucale
- Răgușeală și tuse
- Dureri abdominale cu greață și vărsături
- Tulburări respiratorii.
Tratament
Tratamentul esofagitei depinde de cauza simptomelor. Medicamentele pot fi antivirale, antifungice, antiacide, analgezice, steroizi orali sau inhibitori ai pompei de protoni (medicamente care blocheaza productia de acid gastric). Daca alergiile alimentare provoaca starea dumneavoastra trebuie sa identificati produsele care le declanseaza si sa le eliminati din dieta. Primii 5 alergeni alimentari includ: laptele, soia, ouale, arahidele si nucile.
De asemenea, puteti usura simptomele esofagitei prin evitarea alimentelor picante, a alimentelor si a bauturilor acide si a alimentelor brute sau crude.
O procedura de dilatare a esofagului poate fi necesara daca acesta devine prea ingust si provoaca dureri.
Tratamente naturiste
Ceaiul de mușețel favorizează diminuarea inflamației de la nivelul mucoasei tubului digestiv. Totodată, îmbunătățește digestia.
Ghimbirul are un efect gastroprotector puternic, blocând urcarea acidului către esofag și favorizând formarea unei flore intestinale sănătoase. Totodată, ghimbirul ajută la eliminarea bacteriei Helicobacter pylori.
De asemenea, un alt tratament naturist ar fi reprezentat de suplimentele alimentare naturiste, Solutiile de plante ajuta procesul de digestie, de aceea recomandarea noastra este Digestometab Forte 35 sau pentru cei cu intoleranță la lactoză Digestometab Optim 8. Cele doua suplimente, conțin o combinatie de ingrediente care pot ajuta la echilibrarea digestiva, enzimatica si metabolica.
Digestometab Forte 35
Digestometab Forte 35 este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Combinație și formula de ingrediente care contribuie la echilibrarea digestiva, metabolica si enzimatica. Regleaza sistemul digestiv și îndepărtează arsurile gastrice.
Compoziție pentru un comprimat de 300 mg:
Ingrediente/ cpr: agenți de încărcare: lactoză, celuloză microcristalină, carboximetilceluloză de sodiu reticulată; extract hidroetanolic 10:1 (maltodextrină 5%) din rădăcină de Păpădie (Taraxacum officinale) – 37mg; extract hidroetanolic 5:1 (maltodextrină 10%) din flori de Gălbenele (Calendula officinalis) – 33mg; vitamina C /acid L-ascorbic – 30mg; agenți antiaglomeranți: stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Mod de utilizare:
Adulți și copii de peste 14 ani câte 1 comp de 2 ori/ zi în cazul în care semnele și simptomele sunt ocazionale și de mică intensitate. În situații cu simptome intense, în probleme grave de sănătate și la recomandarea specialiștilor în sănătate se pot utiliza până la 6 comp. pe zi. Utilizați 1 comp. de 3-4 ori pe zi în primele 6-12 săptămâni de tratament complementar.
1 comprimat asigură 30mg vitamina C (37,5% din VNR*), iar 2 comprimate asigură 60mg vitamina C (75% din VNR*).
*VNR= Valoare Nutrițională de Referința cf. Regulamentului 1169/2011. A se consuma, de preferinţă, în 60 de zile de la desigilarea flaconului.
Digestometab Optim 8
Digestometab Optim 8 este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Acesta reprezintă o combinație și formulă de ingrediente care contribuie la menținerea sănătății aparatului digestiv și a tranzitului intestinal. De asemenea, poate contribui la echilibrarea digestivă, metabolică și enzimatică.
Un flacon de 30 ml contine extracte asociate optimizate de trei frati patati, lavanda, brusture in solutie hidroglicerica. (570 picaturi).
Mod de utilizare:
Uz intern: câte 6 -12 picături de 3 – 9 ori/zi.
Uz extern: aplicații locale prin atingere sau badijonare.
Se poate utiliza de copii și adulți.
Acest produs nu este un medicament si nu inlocuieste medicamentele alopate.
Contactează-ne:
Pentru a primi recomandări de tratament complementar Homeogenezis din partea echipei, vă rugăm să ne scrieți prin intermediul paginii de contact, sau la adresa de email homeogenezis@gmail.com.
Recomandările nu înlocuiesc consultațiile, diagnosticările, medicațiile și tratamentele medicale alopate. Recomandările se trimit doar în scris prin email la adresa pe care o transmiteți în solicitare.
Recomandările și sfaturile din cadrul acestui site sunt orientative, prin urmare recomandăm părerea unui farmacist sau medic specialist.
Acest produs este un supliment alimentar complementar medicamentelor alopate.