Suplimente naturiste, suplimente alimentare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ENTEROCOLITA

Enterocolita este o afectiune des intalnita atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor, care se manifesta cu preponderenta in sezonul cald. Este perioada in care, din cauza ingestiei unor alimente alterate sau a nerespectarii unor conditii minime de igiena, apar diferite infectii cu virusuri si bacterii la nivelul tractului digestiv, care duc la inflamarea acestuia.

Semnele enterocolitei sunt usor de recunoscut, iar daca este diagnosticata de medic si tratata in timp util, organismul se poate reface destul de repede. Descopera care sunt cauzele enterocolitei, ce simptome prezinta, in ce consta tratamentul ei, dar si care sunt cele mai eficiente metode de preventie.

 

Printre agentii etiologici ai enterocolitelor acute sunt de amintit :

  • bacterii – Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter etc.
  • virusuri – enterovirusuri, rotavirusuri, virusul Norwalk, adenovirusuri
  • ciuperci – candida, in special la pacientii imunodeprimati sau care au primit anterior tratamente prelungite cu antibiotice
  • paraziti – Giardia lamblia (cu frecventa mare a infestarii in randul populatiei, dar nu intotdeauna cu manifestari clinice), Balantidium coli, Blastocystis homnis, Cryptosporidium (diaree aparuta la persoanele cu imunodepresie), Entamoeba histolytica (produce dizenteria amibiana, intalnita in zonele tropicale)

 

Cauzele enterocolitei

Enterocolita infectioasa poate fi provocata de bacterii, virusuri, ciuperci si paraziti intestinali. Iata care sunt cele mai fracvente surse ale enterocolitei acute la copii si adulti:

 

Bacteriile

Salmonella este una dintre cele mai periculoase surse de enterocolita. Bacteria poate ajunge in tractul intestinal prin consumul alimentelor contaminate sau contactul cu reptile purtatoare. Simptomele se manifesta timp de 5-7 zile.

Shigella se transmite de regula prin contactul cu alte persoane care au bacteria. De aceea, este frecvent intalnita in colectivele de copii, cum sunt cresele sau gradinitele. In acest caz, enterocolita se manifesta timp de aproximativ 7 zile.

Escherichia coli are un debut agresiv. Bacteria poate proveni din alimente neprocesate termic sau insuficient procesate, cu precadere carne, dar si din produse lactate nepasteurizate. Contactul cu alte persoane sau animale infectate, igiena precara sau atingerea unor surse de apa contaminate pot fi, de asemenea, periculoase. Simptomele dureaza intre 3 si 5 zile.

Campylobacter e o alta bacterie care provoaca enterocolita si se contacteaza in mod similar cu escherichia coli. Simptomele persista, de regula, mai mult de o saptamana.

Clostridium difficile poate sa apara ca urmare a administrarii de antibiotice, din cauza bacteriilor patogene pe care le contin acestea.

 

Virusuri

Enterocolita poate fi si o infectie virala si este provocata de rotavirusuri, virusul Norwalk, astrovirusuri si adenovirusuri enterice. Infectiile virale sunt de obicei epidemice, iar prezenta simptomelor variaza de la doua pana la 7 zile.

Ciuperci

Infectiile fungice se datoreaza, de cele mai multe ori, consumului de medicamente. Candida este cea mai frecventa ciuperca ce poate duce la enterocolita.

Paraziti intestinali

Giardia lambia poate fi transmis prin apa contaminata si contact interpersonal. Este adesea intalnita in colectivitatile de copii. Simptomele persista pana la cateva saptamani.

Balanditium coli, Cryptosporidium, Blastocystis homnis si Entamoeba histolytica sunt alti paraziti care pot provoca enterocolita, in special in randul persoanelor care sufera de imunodeficienta sau sunt expuse la imunodepresive.

Cele mai multe forme de enterocolita se transmit prin ingestia alimentelor si a apei contaminate, cu precadere prin consumul alimentelor nepasteurizate sau nepreparate termic. Infectiile se pot transmite si prin contactul interpersonal, dar si prin cel cu animale infestate.

 

Cate tipuri de enterocolita exista

Ca orice alta afectiune si enterocolita are mai multe particularitati si simptome ce se manifesta diferit de la o forma la alta. Astfel, in functie de sursa declansatoare a bolii, avem urmatoarele:

  • Enterocolita bacteriana (cauzata de bacterii precum E.Coli sau Salmonella)
  • Enterocolita virala (cauzata de virusuri)
  • Enterocolita parazitara (cauzata de Giardia si alti paraziti intestinali)
  • Enterocolita toxica (provocata de medicamente si de substantele toxice din diferite produse)
  • Enterocolita mecanica (provocata de leziunile intestinelor)

De asemenea, in functie de manifestarile ei, enterocolita poate fi:

  • Necrozanta (atunci cand inflamatia intestinului este insotita de distrugerea, moartea unor tesuturi din mucoasa intestinala, situatie care apare in special la bebelusii cu un sistem imunitar slab dezvoltat);
  • Pseudomembranoasa (atunci cand nu apare doar inflamatia intestinului, ci si inflamatia mucoasei sale, adica acea captuseala care il acopera – de regula este cauzata de o infectie generata de antibiotice);
  • Asociata cu antibioticele (apare atunci cand, in urma tratamentului cu antibiotice, exista bacterii ce se instaleaza in intestin si provoaca inflamatia sa);
  • Hemoragica (apare din cauza unei infectii bacteriene, cum ar fi cea cu E.coli, si se manifesta prin febra, crampe si diaree apoasa si cu sange).

 

Care sunt simptomele enterocolitei

Enterocolita nu este o boala „ascunsa“, aceasta se manifesta vizibil inca de la debutul ei. Printre simptomele enterocolitei se numara:

 

  • Stari de greata si de varsaturi
  • Lipsa apetitului
  • Crampe si dureri musculare
  • Diaree (in cazurile mai grave de enterocolita, scaunele pot fi apoase sau cu sange)
  • Febra
  • Frisoane
  • Balonare
  • Deshidratare acuta
  • stare generala de rau si de oboseala
  • eliminare de mucozități în scaun
  • scaune cu sânge

Care sunt metodele de diagnostic utilizate

Diagnosticul pozitiv se bazeaza in special pe examenul clinic al pacientului, analizele de laborator fiind utile pentru stabilirea cauzelor enterocolitei si monitorizarea evolutiei bolii:

  • Culturi din materii fecale pentru determinarea agentilor de natura bacteriana si fungica:
  • Analiza PCR pentru determinarea infectiilor virale si/sau parazitare;
  • Examene coproparazitologice pentru determinarea cauzei parazitare;
  • Teste virale rapide imunocromatografice;
  • Antigene specifice virale si bacteriene;
  • Determinare de uree si creatinina;
  • Determinare de calciu, sodiu, potasiu seric.

Atunci cand vorbim despre diaree cronica, medicul specialist poate recomanda efectuarea unei colonoscopii (metoda de investigatie care utilizeaza endoscopia digestiva inferioara) pentru evidentierea modificarilor si excluderea altor cauze de aparitie ale episoadelor diareice.

 

Care este tratamentul enteritelor

Tratamentul enterocolitelor usoare este, in primul rand, unul igieno-dietetic:

  • ceai de menta
  • hidratare cu apa plata oligominerala
  • antispastice

Rehidratarea se poate face si cu ajutorul unor saruri speciale, disponibile in farmacii. Daca tabloul clinic este grav de la inceput sau diareea nu se corecteaza in 1-2 zile, trebuie apelat la servicii medicale spitalicesti, unde se va efectua o coprocultura, pe baza careia se va institui tratamentul cu antibiotice. Foarte important de precizat ca episoadele diareice repetate si greu de corectat pot ascunde boli inflamatorii cronice destul de grave, ca boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragica ce necesita tratament sustinut si de durata, condus de medicul internist sau gastroenterolog.

 

 

 

Digestometab Forte 35

 

            Digestometab Forte 35 este un supliment alimentar din ingrediente naturaleprodus în România.              

            Combinație și formula de ingrediente care contribuie la echilibrarea digestiva, metabolica si enzimatica. Regleaza sistemul digestiv și îndepărtează arsurile gastrice.

Compoziție pentru un comprimat de 300 mg:

Ingrediente/ cpr: agenți de încărcare: lactoză, celuloză microcristalină, carboximetilceluloză de sodiu reticulată; extract hidroetanolic 10:1 (maltodextrină 5%) din rădăcină de Păpădie (Taraxacum officinale) – 37mg; extract hidroetanolic 5:1 (maltodextrină 10%) din flori de Gălbenele (Calendula officinalis) – 33mg; vitamina C /acid L-ascorbic – 30mg; agenți antiaglomeranți: stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

            Mod de utilizare:

Adulți și copii de peste 14 ani câte 1 comp de 2 ori/ zi în cazul în care semnele și simptomele sunt ocazionale și de mică intensitate. În situații cu simptome intense, în probleme grave de sănătate și la recomandarea specialiștilor în sănătate se pot utiliza până la 6 comp. pe zi. Utilizați 1 comp. de 3-4 ori pe zi în primele 6-12 săptămâni de tratament complementar.

1 comprimat asigură 30mg vitamina C (37,5% din VNR*), iar 2 comprimate asigură 60mg vitamina C (75% din VNR*).
*VNR= Valoare Nutrițională de Referința cf. Regulamentului 1169/2011. A se consuma, de preferinţă, în 60 de zile de la desigilarea flaconului.

Digestometab Optim 8

            Digestometab Optim 8 este un supliment alimentar din ingrediente naturaleprodus în România.              

            Acesta reprezintă o combinație și formulă de ingrediente care contribuie la menținerea sănătății aparatului digestiv și a tranzitului intestinal. De asemenea, poate contribui la echilibrarea digestivă, metabolică și enzimatică.

Un flacon de 30 ml contine extracte asociate optimizate de trei frati patati, lavanda, brusture in solutie hidroglicerica. (570 picaturi).

            Mod de utilizare:

Uz intern: câte 6 -12 picături de 3 – 9 ori/zi.

Uz extern: aplicații locale prin atingere sau badijonare.

Se poate utiliza de copii și adulți. 

Acest produs nu este un medicament si nu inlocuieste medicamentele alopate.

Contactează-ne:

            Pentru a primi recomandări de tratament complementar Homeogenezis din partea echipei, vă rugăm să ne scrieți prin intermediul paginii de contact, sau la adresa de email homeogenezis@gmail.com.

            Recomandările nu înlocuiesc consultațiile, diagnosticările, medicațiile și tratamentele medicale alopate. Recomandările se trimit doar în scris prin email la adresa pe care o transmiteți în solicitare.

            Recomandările și sfaturile din cadrul acestui site sunt orientative, prin urmare recomandăm părerea unui farmacist sau medic specialist.

            Acest produs este un supliment alimentar complementar medicamentelor alopate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA ImageChange Image

Aritmiile cardiace

Aritmiile cardiace (tulburarile de ritm) reprezintă modificari ale ritmului cardiac fie sub aspectul frecvenței, fie al regularității, fie sub ambele forme. Un ritm cardiac accelerat,

Read More »

Angina pectorala

Angina este o durere in piept determinata de reducerea fluxului sanguin (si implicit, a aportului de oxigen) catre muschii inimii. Angina nu este ea o

Read More »
Suplimente naturiste, suplimente alimentare