Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism cantitatea de insulină secretată nu este cea optimă sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa (insulina este un hormon ce participă la micșorarea concentrației glucozei din sânge). Această afecțiune produce tulburări la nivelul întregului metabolism și, în timp, poate afecta funcționarea diverselor organe din corp.
Prevalenta diabetului zaharat (DZ) in Romania este de 11,6%, ceea ce inseamna ca aproape 2 milioane de romani cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani sufera de aceasta afectiune, arata rezultatele Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), publicat in 2014 si coordonat de doamna prof. dr. Maria Mota, presedintele de atunci al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
La nivel global, se stie ca pentru fiecare caz cunoscut de diabet zaharat de tip 2 mai exista inca un caz nedignosticat (din lipsa efectuarii analizelor periodice sau neprezentarii la medic). Conform editiei a 7-a a Atlasului Federatiei Internationale de Diabet (2016), Romania se plaseaza printre locurile ”fruntase” ale Europei, dupa Malta (prevalenta estimata a diabetului de 13,9%), Portugalia (13,6%), Serbia (13,2%), Muntenegru (12,8%), Turcia (12,5%) si Macedonia (12%). Ingrijorator este faptul ca numarul cazurilor de diabet este in continua crestere, atat pentru tipul 1, cat mai ales pentru tipul 2. In prezent, la nivel mondial, 415 milioane de persoane traiesc cu diabet zaharat, iar pana in 2040 numarul lor va creste la 642 milioane.
Există mai multe tipuri de diabet zaharat, în funcție de cauzele care au declanșat boala, dintre care cele mai des întâlnite sunt de tip 1 și de tip 2.
Diabetul zaharat de tip 1
Diabetul zaharat de tip 1 presupune lipsa producerii de insulină în corp sau prezența unei cantități insuficiente din acest hormon în organism, fapt cauzat de funcționarea deficitară a pancreasului. Este cel mai des întâlnit în cazul tinerilor, iar persoanele afectate sunt dependente de tratamentul cu insulină.
Diabetul zaharat de tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă rezultatul a două disfuncționalități: rezistența celulelor la acțiunea insulinei și deficiențe la nivelul pancreasului. Este cea mai frecventă formă de diabet și este adesea asociată cu obezitatea. Pacienții nu sunt dependenți de tratamentul cu insulină, aceștia trebuind doar să își controleze nivelul glicemiei din organism printr-o alimentație corespunzătoare, sport, dar și prin tratamentul recomandat de medic în acest sens, dacă este cazul.
Diabetul de tip 1 apare mai ales pe fond genetic si este detectat in copilarie, in timp ce diabetul de tip 2 are o probabilitate mai mare de aparitie. Astfel, in diabetul zaharat exista urmatorii factori de risc:
- Istoricul familial – daca ai o ruda apropiata cu diabet de tip 2, exista un risc mai mare de imbolnavire. Daca ambii parinti sunt
- Excesul ponderal – surplusul de kilograme creste riscul de a avea diabet zaharat. Un indice de masa corporala mai mare de 30 kg/m2 inseamna ca esti o persoana obeza si ca ar fi bine sa iei masuri pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet. Indicele de masa corporala (IMC) se calculeaza impartind greutatea la patratul inaltimii. In plus, daca circumferinta abdomenului depaseste jumatate din inaltimea ta in centimetri, depozitele de grasime pot afecta sanatatea, crescand riscul de diabet;
- Hipertensiunea arteriala – daca ai tensiune crescuta, inseamna ca exista un risc mai mare de diabet. O tensiune ridicata depaseste 140/90 mmHg. Mai mult, daca exista momente hipertensive, este bine sa te adresezi medicului, deoarece exista riscul de a dezvolta afectiuni cardiovasculare;
- Varsta – poate reprezenta un factor de risc, mai ales alaturi de obezitate si hipertensiune. Personalul medical recomanda testarea glicemiei la toate persoanele de peste 45 de ani;
- Diabetul gestational – daca ai avut diabet gestational, exista un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Mamicile care au avut diabet in timpul sarcinii si au nascut un copil de peste 4 kg ar trebui sa isi testeze regulat glicemia, cel putin o data la 6-12 luni si chiar mai des dupa 45 de ani.
Ce factori contribuie la aparitia diabetului de tip 2?
Exista doua tipuri de factori care favorizeaza instalarea diabetului zaharat de tip 2: nemodificabili si modificabili. Predispozitia genetica si imbatranirea sunt factori de risc asupra carora nu se poate interveni, in timp ce stilul de viata face parte din categoria factorilor de risc modificabili.
Poti modifica alimentatia intrucat o dieta hipercalorica duce la obezitate si insulinorezistenta. De asemenea, sedentarismul poate fi evitat si este recomandat sa profiti de orice moment liber pentru a face putina miscare:
- Urca sau coboara pe scari, nu cu liftul;
- Mergi pe jos si nu cu autobuzul;
- Plimba-te prin incapere cand vorbesti la telefon;
- Redu timpul petrecut la televizor sau calculator.
Semnele diabetului
De obicei, diabetul zaharat de tip 2 evolueaza insidios luni sau ani, motiv pentru care boala este depistata abia in momentul diagnosticarii unei complicatii cronice, precum retinopatie diabetica, polineuropatie, eveniment coronarian acut sau insuficienta renala. In aceste conditii, este nevoie de un screening activ pentru aceasta afectiune. Concret, persoanele cu varste peste 45 ani trebuie sa isi faca obligatoriu o glicemie (recoltata prin punctie venoasa, dupa aproximativ 8 ore de repaus alimentar). In functie de rezultat si factorii de risc, medicul va stabili frecventa controalelor viitoare.
In cazul diabetului zaharat de tip 1, dar si in unele cazuri de diabet zaharat de tip 2 cu evolutie acuta, sunt prezente semne si simptome sugestive pentru hiperglicemie marcata (cei 4P):
- Polidipsie – consum crescut de lichide, peste 2-2,5 litri/zi, senzatie crescuta de sete, buze si mucoase uscate
- Poliurie – urinare frecventa, volum crescut de urina
- Polifagie – pofta crescuta de mancare
- Scadere ponderala – in ciuda unui consum crescut de alimente
Daca prezinti simptomele de mai sus, trebuie sa mergi neaparat la medic, pentru stabilirea diagnosticului si initierea tratamentului.
Simptome generale
Incipient, diabetul zaharat nu are simptome, motiv pentru care este rareori diagnosticat in prima faza. Cresterea nivelului glucozei din sange are loc lent, astfel ca simptomele apar in timp. Printre acestea, se afla:
- Setea;
- Poliuria (urinarea in cantitati mari);
- Polifagia (apetitul crescut);
- Oboseala
- Pe masura ce boala progreseaza si in lipsa tratamentului, pot aparea si alte simptome:
- Intarzierea vindecarii ranilor;
- Infectii frecvente;
- Furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor;
- Vedere incetosata;
- Infectii urinare frecvente.
Preventie
Doar diabetul de tip 2 poate fi prevenit. Acest lucru se poate realiza prin urmarea unor recomandari:
- Adopta un regim alimentar sanatos si variat, cu trei mese pe zi si doua gustari;
- Redu consumul de dulciuri concentrate, sucuri carbogazoase, alimente procesate sau prajite;
- Alege legume, cereale integrale, carne slaba, fructe cu masura, lactate degresate;
- Poți adăuga dietei zilnice anumite suplimente alimentare, care pot favoriza procesul de digestie, recomandarea noastră este Digestometab Forte 35 sau pentru cei cu intoleranță la lactoză Digestometab Optim 8, acompaniat de Adaptor, care pe langa acțiunile sale active, sporește activitatea produsului Digestometab Forte 35
- Fa miscare cel putin 30 de minute pe zi;
- Mentine greutatea in limite normale pentru varsta si inaltimea ta. Indicele de masa corporala ar trebui sa fie sub 25 kg/mp;
- Masoara-ti glicemia la 6-12 luni;
- Tine sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.
Diabetul zaharat este o afectiune care iti poate afecta stilul de viata. Pentru a evita aparitia complicatiilor, sunt foarte importante diagnosticarea timpurie si urmarea tratamentului recomandat de medicul specialist. In plus, schimbarea alimentatiei, precum si introducerea activitatii fizice in programul zilnic sunt esentiale pentru mentinerea glicemiei in limite normale.
Tratarea diabetului
In cazul diabetului de tip 1, tratamentul consta in administrarea de insulina, in doze recomandate de medicul specialist.
Pentru bolnavii de diabet de tip 2, doctorul recomanda o serie de medicamente pentru normalizarea glicemiei si modificarea dietei. In situatii rare, se poate recomanda si pentru acestia insulina, insa doar pe termen scurt.
Pe langa dieta, este necesar un program regulat de exercitii fizice. Acestea ajuta la reducerea excesului ponderal si ajuta la reglarea nivelului glucozei din sange. La inceput, sunt recomandate plimbarile lungi si apoi se poate trece la alergare, mers pe bicicleta, inot sau alte activitati fizice tolerate.
Digestometab Forte 35 este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Combinație și formula de ingrediente care contribuie la echilibrarea digestiva, metabolica si enzimatica. Regleaza sistemul digestiv și îndepărtează arsurile gastrice.
Compoziție pentru un comprimat de 300 mg:
Ingrediente/ cpr: agenți de încărcare: lactoză, celuloză microcristalină, carboximetilceluloză de sodiu reticulată; extract hidroetanolic 10:1 (maltodextrină 5%) din rădăcină de Păpădie (Taraxacum officinale) – 37mg; extract hidroetanolic 5:1 (maltodextrină 10%) din flori de Gălbenele (Calendula officinalis) – 33mg; vitamina C /acid L-ascorbic – 30mg; agenți antiaglomeranți: stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Mod de utilizare:
Adulți și copii de peste 14 ani câte 1 comp de 2 ori/ zi în cazul în care semnele și simptomele sunt ocazionale și de mică intensitate. În situații cu simptome intense, în probleme grave de sănătate și la recomandarea specialiștilor în sănătate se pot utiliza până la 6 comp. pe zi. Utilizați 1 comp. de 3-4 ori pe zi în primele 6-12 săptămâni de tratament complementar.
1 comprimat asigură 30mg vitamina C (37,5% din VNR*), iar 2 comprimate asigură 60mg vitamina C (75% din VNR*).
*VNR= Valoare Nutrițională de Referința cf. Regulamentului 1169/2011. A se consuma, de preferinţă, în 60 de zile de la desigilarea flaconului.
Digestometab Optim 8 este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Acesta reprezintă o combinație și formulă de ingrediente care contribuie la menținerea sănătății aparatului digestiv și a tranzitului intestinal. De asemenea, poate contribui la echilibrarea digestivă, metabolică și enzimatică.
Un flacon de 30 ml contine extracte asociate optimizate de trei frati patati, lavanda, brusture in solutie hidroglicerica. (570 picaturi).
Mod de utilizare:
Uz intern: câte 6 -12 picături de 3 – 9 ori/zi.
Uz extern: aplicații locale prin atingere sau badijonare.
Se poate utiliza de copii și adulți.
Adaptor este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Combinație și formulă de ingrediente care contribuie la menținerea sănătății emoțional-afective și la echilibrarea aparatelor și sistemelor: neurologic, psihoemotional, imunitar, limfatic, cardiovascular, hematologic, conjunctiv, homeostazic, endocrin. Regleaza somnul si poate inlatura insomnia.
Un flacon de 30 ml contine extracte asociate optimizate de trei frati patati, lavanda, brusture in solutie hidroglicerica. (570 picaturi).
Mod de utilizare:
Uz intern: cate 6 -12 picaturi de 3 – 9 ori/zi
Uz extern: aplicatii locale prin atingere sau badijonare.
Se poate utiliza de copii si adulti.
Acest produs nu este un medicament si nu inlocuieste medicamentele alopate.
Contactează-ne:
Pentru a primi recomandări de tratament complementar Homeogenezis din partea echipei, vă rugăm să ne scrieți prin intermediul paginii de contact, sau la adresa de email mailto:homeogenezis@gmail.com?subject=Contact.
Recomandările nu înlocuiesc consultațiile, diagnosticările, medicațiile și tratamentele medicale alopate. Recomandările se trimit doar în scris prin email la adresa pe care o transmiteți în solicitare.
Recomandările și sfaturile din cadrul acestui site sunt orientative, prin urmare recomandăm părerea unui farmacist sau medic specialist.
Acest produs este un supliment alimentar complementar medicamentelor alopate.