Cum apare balonarea?
Balonarea in sine ca si manifestare nu e neaparat periculoasa, dar aceasta problema poate masca alte simptome sau poate transmite semnale legate de alte afectiuni stomacale. In plus, este relevant de stiut si cum incepe si de unde incepe. Potrivit specialistilor exista patru mari momente legate de balonare, indiferent de sexul sau varsta pacientului.
Alterarea bacteriilor din colon: In tractul gastrointestinal exista peste 500 de specii de bacterii, iar o alterare la nivelul florei colonice poate duce la distensie abdominala. Studii recente au demonstrat ca exista o legatura de cauzalitate intre administrarea de antibiotice si dezechilibre la nivelul florei intestinale. Aceste situatii caracterizate prin dezechilibrul microbiotic sunt cunoscute sub termenul de disbioza intestinala, si netratate pot duce la balonare, sindromul de intestin iritabil, bolile inflamatorii intestinale precum boala Crohn sau diverticuloza intestinala.
Altfel spus, in acest caz balonarea are legatura directa cu modul in care este perturbat sistemul digestiv. Se stie deja ca sistemul digestiv este constituit specific din tractul alimentar (esofag, stomac, intestinul subtire si intestinul gros), ficat si tractul biliar, pancreas si respectiv microbiota intestinala. Tractul gastrointestinal, cu bariera sa epiteliala avand o suprafata totala de 200 m2, reprezinta organul cu cea mai mare expunere la mediul extern! Sistemul digestiv este in permanenta in contact cu aproximativ 1 kg de bacterii (aproximativ 10¹⁴ microorganisme ce contin peste 3 milioane de gene) aflate in lumenul intestinului.
Microbiota intestinala este un ecosistem complex responsabil cu mentinerea inflamatiei fiziologice, modularea procesului de absorbtie a alimentelor si totodata protejeaza impotriva invaziei microorganismelor.
Cauze
Senzatia de balonare apare cand exista gaze sau aer la nivelul stomacului si intestinului. Poate fi cauzata de o masa bogata in grasimi care incetinesc golirea stomacului sau de consumul anumitor alimente care produc mai multe gaze decat altele. De asemenea, intoleranta la lactoza poate determina balonare.
Alimentele care produc frecvent meteorism sunt:
- Fasole, linte
- Mazare
- Ceapa, usturoi
- Broccoli
- Conopida
- Varza
- Varza de Brussels
- Germeni
- Fructe: mere, pere, caise, nectarine, prune
- Sucuri de fructe
- Miere
- Lapte, iaurt, inghetata
- Cereale integrale, cum ar fi graul integral si tarate
- Alimente care contin sorbitol, cum sunt alimentele dietetice si cele „fara zahar”
Balonarea poate aparea intr-o serie de conditii si afectiuni gastrointestinale sau nelegate de tubul digestiv:
- Aerofagie
- Sindrom de intestin iritabil
- Sindrom dispeptic
- Constipatie
- Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE)
- Sindromul de suprapopulare bacteriana a intestinului subtire
- Bulimie
- Anorexie
- Obezitate
- Sindrom premenstrual, sarcina, menopauza
- Administrarea de medicamente antidiabetice (acarboza), medicamente care contin lactuloza sau sorbitol
In plus, urmatoarele afectiuni mai grave se pot manifesta cu balonare, alaturi de alte semne si simptome:
- Ascita
- Ocluzia intestinala
- Boala celiaca (intoleranta la gluten)
- Boala Crohn
- Diverticulita
- Sindrom dumping (sindrom postprandial precoce) dupa o operatie la nivelul stomacului
- Insuficienta pancreatica
- Cancer de pancreas
- Cancer de colon
- Cancer de stomac
- Cancer hepatic
- Cancer ovarian
- Cancer uterin
- Anxietate, depresie
Simptomele balonarii
Balonarea se manifesta printr-o serie de simptome gastrointestinale neplacute.
- Senzatia de umflare sau presiune in zona abdominala: cel mai comun simptom al balonarii este senzatia de umflare a zonei abdominale, insotita de presiunea accentuata in aceasta zona.
- Flatulenta este un alt simptom al balonarii. Aceasta apare din cauza acumularilor de gaze si aer in intestine.
- Eructatiile apar tot din cauza acumularilor de gaze la nivelul sistemului gastrointestinal. Boala de reflux gastroesofagian cauzeaza, in general, balonare insotita de eructatii.
- Lipsa poftei de mancare poate aparea ca simptom asociat cu balonarea.
- Dureri abdominale: acestea apar din cauza procesului anevoios de digestie sau din cauza acumularii de gaze la nivel gastrointestinal.
- Constipatia si diareea apar de multe ori asociate cu balonarea. Pe masura ce constipatia, respectiv diareea, se amelioreaza, si balonarea este ameliorata.
- Senzatia de greata apare alaturi de balonare, mai ales in urma unei mese copioase sau pe fondul stresului ori anxietatii.
- Meteorismul (n.r. marirea in volum a abdomenului) apare din cauza acumularii de aer si gaze in intestine. Balonarea este caracterizata de meteorism.
Tratarea balonarilor
- Evitati sa purtati pantaloni prea stramti sau curele fixe, pentru a permite intestinului o miscare libera in abdomen.
- Aplicati pe abdomen o sticla cu apa calda sau un brau cald. Intestinul dvs. va aprecia orice ajutor constand in caldura umeda. Incercati un masaj usor in sensul acelor de ceasornic. Ar putea fi de benefic.
- Beti ceaiuri sau picaturi de fenicul, chimion, anason. Acestea sunt benefice impotriva balonarilor, conferind o stare placuta. Exista nenumarate plante cu eficiente impotriva balonarilor si al crampelor: gentiana galbena, ghimbirul, coriandrul, maghiranul, menta, artemisia sunt doar cateva din ele.
- Solutiile de plante ajuta procesul de digestie, de aceea recomandarea noastra este Digestometab Forte 35 sau pentru cei cu intoleranță la lactoză Digestometab Optim 8.
- Farmacistul va va putea recomanda si un agent de despumare (dimeticona sau simeticona) sub forma de tablete sau suspensii, care sa distruga gazele formate in intestin. De asemenea, ar putea ajuta preparatele cu enzime sau substituentii biliari, atunci cand puterea de digestia a sucurilor gastrice este redusa – se recomanda insa consultarea unui medic.
In mod normal, balonarile dispar la scurt timp dupa administrarea tratamentului. Daca insa disconfortul se mentine si creste in intensitate, fara a se observa vreo ameliorare, sau daca observati aparitia balonarilor in mod constant, consultati medicul. Acesta va controla daca suferiti de o intoleranta la lactoza, de o afectiune a tractului biliar sau de o boala cronica – infectioasa a intestinului, care poate aparea de regula odata cu inaintarea in varsta.
Digestometab Forte 35 este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Combinație și formula de ingrediente care contribuie la echilibrarea digestiva, metabolica si enzimatica. Regleaza sistemul digestiv și îndepărtează arsurile gastrice.
Compoziție pentru un comprimat de 300 mg:
Ingrediente/ cpr: agenți de încărcare: lactoză, celuloză microcristalină, carboximetilceluloză de sodiu reticulată; extract hidroetanolic 10:1 (maltodextrină 5%) din rădăcină de Păpădie (Taraxacum officinale) – 37mg; extract hidroetanolic 5:1 (maltodextrină 10%) din flori de Gălbenele (Calendula officinalis) – 33mg; vitamina C /acid L-ascorbic – 30mg; agenți antiaglomeranți: stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Mod de utilizare:
Adulți și copii de peste 14 ani câte 1 comp de 2 ori/ zi în cazul în care semnele și simptomele sunt ocazionale și de mică intensitate. În situații cu simptome intense, în probleme grave de sănătate și la recomandarea specialiștilor în sănătate se pot utiliza până la 6 comp. pe zi. Utilizați 1 comp. de 3-4 ori pe zi în primele 6-12 săptămâni de tratament complementar.
1 comprimat asigură 30mg vitamina C (37,5% din VNR*), iar 2 comprimate asigură 60mg vitamina C (75% din VNR*).
*VNR= Valoare Nutrițională de Referința cf. Regulamentului 1169/2011. A se consuma, de preferinţă, în 60 de zile de la desigilarea flaconului.
Digestometab Optim 8 este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Acesta reprezintă o combinație și formulă de ingrediente care contribuie la menținerea sănătății aparatului digestiv și a tranzitului intestinal. De asemenea, poate contribui la echilibrarea digestivă, metabolică și enzimatică.
Un flacon de 30 ml contine extracte asociate optimizate de trei frati patati, lavanda, brusture in solutie hidroglicerica. (570 picaturi).
Mod de utilizare:
Uz intern: câte 6 -12 picături de 3 – 9 ori/zi.
Uz extern: aplicații locale prin atingere sau badijonare.
Se poate utiliza de copii și adulți.
Acest produs nu este un medicament si nu inlocuieste medicamentele alopate.
Pentru a primi recomandări de tratament complementar Homeogenezis din partea echipei, vă rugăm să ne scrieți prin intermediul paginii de contact, sau la adresa de email homeogenezis@gmail.com.
Recomandările nu înlocuiesc consultațiile, diagnosticările, medicațiile și tratamentele medicale alopate. Recomandările se trimit doar în scris prin email la adresa pe care o transmiteți în solicitare.
Recomandările și sfaturile din cadrul acestui site sunt orientative, prin urmare recomandăm părerea unui farmacist sau medic specialist.
Acest produs este un supliment alimentar complementar medicamentelor alopate.