Arsura retrosternala sau pirozisul este o senzatie neplacuta de arsura aparuta in “capul pieptului”. Este cel mai frecvent simptom al refluxului gastroesofagian – o afectiune digestiva extrem de suparatoare, caracterizata prin faptul ca acidul si enzimele din stomac ajung in esofag, poducand inflamatie si durere.
Senzatia de arsura retrosternala apare des dupa ce mananci, te apleci, faci excercitii fizice si, uneori, chiar in timpul noptii, cand stai intins in pat. Potrivit expertilor de la Cleveland Clinic, aproximativ unul din 10 adulti are astfel de arsuri la stomac cel putin o data pe saptamana, iar unul din 3 lunar. Uneori, femeile gravide au arsuri la stomac aproape zilnic, ca urmare a unei presiuni crescute aparute la nivelul abdomenului sau a modificarilor hormonale din sarcina..
Exista cazuri in care senzatia de arsura retrosternala iradiaza la nivelul gatului, faringelui si fetei si poate fi insotita de regurgitatie.
Cum se produce refluxul gastroesofagian?
De fiecare data cand inghitim, mancarea aluneca pe gat si ajunge in stomac prin esofag. Deschiderea dintre esofag si stomac este controlata de un muschi numit sfincterul esofagian inferior, care se deschide atunci cand inghitim mancarea. In rest, muschiul ramane bine inschis. Cand insa nu se inchide complet, continutul gastric din stomac poate ajunge in esofag, dand nastere refluxului.
Atunci cand acidul din stomac patrunde in partea inferioara a esofagului se produce arsura retrosternala.
O serie de factori ar putea explica de ce are loc refluxul gastroesofagian:
- Pozitia corpului dupa masa – o pozitie verticala ajuta la prevenirea refluxului gastroesofagian
- Dimensiunea portiei de mancare – portiile mici reduc refluxul gastroesofagian
- Natura alimentelor consumate – Anumite substante care irita esofagul sau slabesc capacitatea sfincterului de a se inchide pot provoca refluxul gastroesofagian
Alimente care provoacă arsuri la stomac
Există o serie de alimente care favorizează puternic apariția arsurilor la stomac și care trebuie evitate, cel puțin pe durata tratamentului pentru arsuri la stomac. În această categorie intră condimentele picante, citricele, roșiile, ciocolata, grăsimile, mezelurile, prăjelile, murăturile, dar și legumele crude și fructele acide, mai ales dacă sunt consumate pe stomacul gol.
Punctăm că arsurile la stomac pot apărea cu precădere în sarcină, dar în majoritatea cazurilor, acestea dispar după naștere. Femeile însărcinate, ca urmare a dereglărilor hormonale, se pot confrunta cu o relaxare a sfincterului esofagian care permite sucului gastric să ajungă în esofag și să-l irite, iar acest aspect se petrece cu precădere în ultimul trimestru de sarcină. În plus, presiunea exercitată de făt poate fi un alt motiv care să favorizeze deschiderea anormală a sfincterului esofagian.
Dincolo de senzația de arsură, pirozisul poate fi însoțit de o stare de disconfort general, dar și de durere în piept, dificultate la înghițire, tuse seacă, răgușeală și durere în gât. Balonarea, flatulența și eructațiile pot fi, de asemenea, simptome care să însoțească arsurile la stomac, însă nu obligatoriu. Balonarea poate avea alte cauze, însă poate provoca dureri în sub stern din cauza presiunii exercitate de gazele intestinale. În cazurile mai grave, senzația de arsură la stomac poate fi însoțită de regurgitarea mâncării, situație care manifestă un gust acru-amar în gură și o respirație urât mirositoare.
Arsuri la stomac – tratament medicamentos
Arsurile la stomac, dincolo de durere și disconfort gastric, pot contribui semnificativ la pierderea apetitului și a bunei dispoziții, afectând dramatic stilul de viață al persoanei în cauză. Astfel, tratamentul medicamentos devine necesar, iar recomandarea noastră este Digestometab Forte 35 sau pentru cei cu intoleranță la lactoză Digestometab Optim 8. Acesta este un supliment alimentar cu rol în tratarea arsurilor la stomac, totodată, contribuind eficient la menținerea confortului digestiv și la reducerea sensibilității digestive. Pastilele pentru arsuri la stomac Digestometab susțin funcțiile normale ale tractului gastrointestinal și contribuie la funcționarea normală a enzimelor digestive. Digestometab Forte 35 are în compoziție Rădăcină de Păpădie (care este bogată în inulină care este de ajutor pentru menținerea unei flore bacteriene sănătoase în tractul digestiv, principiile sale active îi conferă păpădiei puternice proprietăți diuretice.) și Flori de Galbenele (cele mai importante beneficii ale plantei sunt legate de acțiunea antiinflamatorie, antiseptică, antibacteriană și antifungică.). Pe cand, Digestometab Optim 8 are în compoziție Lavanda (care are proprietăți deosebite în echilibrarea stresului și a anxietății, care pot duce la migrene, tulburări ale apetitului sau de digestie, uneori având beneficii în ameliorarea sindromului colonului iritabil.), Rădăcină de Păpădie (care este bogată în inulină care este de ajutor pentru menținerea unei flore bacteriene sănătoase în tractul digestiv, principiile sale active îi conferă păpădiei puternice proprietăți diuretice.) și Flori de Galbenele (cele mai importante beneficii ale plantei sunt legate de acțiunea antiinflamatorie, antiseptică, antibacteriană și antifungică.).
Digestometab Forte 35 este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Combinație și formula de ingrediente care contribuie la echilibrarea digestiva, metabolica si enzimatica. Regleaza sistemul digestiv și îndepărtează arsurile gastrice.
Compoziție pentru un comprimat de 300 mg:
Ingrediente/ cpr: agenți de încărcare: lactoză, celuloză microcristalină, carboximetilceluloză de sodiu reticulată; extract hidroetanolic 10:1 (maltodextrină 5%) din rădăcină de Păpădie (Taraxacum officinale) – 37mg; extract hidroetanolic 5:1 (maltodextrină 10%) din flori de Gălbenele (Calendula officinalis) – 33mg; vitamina C /acid L-ascorbic – 30mg; agenți antiaglomeranți: stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Mod de utilizare:
Adulți și copii de peste 14 ani câte 1 comp de 2 ori/ zi în cazul în care semnele și simptomele sunt ocazionale și de mică intensitate. În situații cu simptome intense, în probleme grave de sănătate și la recomandarea specialiștilor în sănătate se pot utiliza până la 6 comp. pe zi. Utilizați 1 comp. de 3-4 ori pe zi în primele 6-12 săptămâni de tratament complementar.
1 comprimat asigură 30mg vitamina C (37,5% din VNR*), iar 2 comprimate asigură 60mg vitamina C (75% din VNR*).
*VNR= Valoare Nutrițională de Referința cf. Regulamentului 1169/2011. A se consuma, de preferinţă, în 60 de zile de la desigilarea flaconului.
Digestometab Optim 8 este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Acesta reprezintă o combinație și formulă de ingrediente care contribuie la menținerea sănătății aparatului digestiv și a tranzitului intestinal. De asemenea, poate contribui la echilibrarea digestivă, metabolică și enzimatică.
Un flacon de 30 ml contine extracte asociate optimizate de trei frati patati, lavanda, brusture in solutie hidroglicerica. (570 picaturi).
Mod de utilizare:
Uz intern: câte 6 -12 picături de 3 – 9 ori/zi.
Uz extern: aplicații locale prin atingere sau badijonare.
Se poate utiliza de copii și adulți.
Acest produs nu este un medicament si nu inlocuieste medicamentele alopate.
Pentru a primi recomandări de tratament complementar Homeogenezis din partea echipei, vă rugăm să ne scrieți prin intermediul paginii de contact, sau la adresa de email mailto:homeogenezis@gmail.com?subject=Contact.
Recomandările nu înlocuiesc consultațiile, diagnosticările, medicațiile și tratamentele medicale alopate. Recomandările se trimit doar în scris prin email la adresa pe care o transmiteți în solicitare.
Recomandările și sfaturile din cadrul acestui site sunt orientative, prin urmare recomandăm părerea unui farmacist sau medic specialist.
Acest produs este un supliment alimentar complementar medicamentelor alopate.