Aritmiile cardiace (tulburarile de ritm) reprezintă modificari ale ritmului cardiac fie sub aspectul frecvenței, fie al regularității, fie sub ambele forme. Un ritm cardiac accelerat, când inima bate mai repede decât normal, se numeşte tahicardie (peste 100 de bătăi / minut). Când inima bate într-un ritm încetinit se numeşte bradicardie (mai puţin de 60 de bătăi / minut). Atunci când inima funcționează în limitele normale, ritmul său are valori cuprinse între 60 și 100 de bătăi pe minut si impulsul electric este condus pe caile fiziologice normale de conducere (ritm sinusal).
Tipuri de aritmie cardiaca
Medicii clasifica aritmiile nu numai in functie de origine (atriile sau ventriculele inimii), ci si de viteza frecventei cardiace pe care o provoaca:
1. Tahicardia
Aceasta se refera la o bataie rapida a inimii – o frecventa cardiaca (puls) in repaus, mai mare de 100 de batai pe minut.
2. Bradicardie
Aceasta se refera la un ritm cardiac lent – o frecventa cardiaca (puls) in repaus, mai mica de 60 de batai pe minut.
Nu toate tahicardiile sau bradicardiile inseamna ca aveti boli de inima. De exemplu, in timpul exercitiilor fizice este normal sa dezvolti o bataie rapida a inimii, deoarece inima se accelereaza pentru a oferi tesuturilor dvs. mai mult sange bogat in oxigen. In timpul somnului sau in perioadele de relaxare profunda, nu este neobisnuit ca bataile inimii sa fie mai lente.
Tahicardii in atrii
Tahicardiile originare din atrie includ:
· Fibrilatie atriala
Fibrilatia atriala este o frecventa cardiaca rapida cauzata de impulsuri electrice haotice in atrii. Aceste semnale duc la contractii rapide, necoordonate si slabe ale atriilor.
Semnalele electrice haotice bombardeaza nodul atrioventricular, rezultand de obicei un ritm neregulat, rapid al ventriculelor. Fibrilatia atriala poate fi temporara, dar unele episoade nu se vor incheia decat daca sunt tratate.
Fibrilatia atriala este asociata cu complicatii grave, cum ar fi accodemt vascular cerebral
· Flutter atrial
Flutterul atrial este similar cu fibrilatia atriala. Bataile inimii din flutterul atrial sunt impulsuri electrice mai organizate si mai ritmice decat in fibrilatia atriala. Flutterul atrial poate duce, de asemenea, la complicatii grave, cum ar fi accident vascular cerebral.
· Tahicardie supraventriculara
Tahicardia supraventriculara este un termen larg care include multe forme de aritmie originara deasupra ventriculelor (supraventriculare) din atria sau nodul AV. Aceste tipuri de aritmie par sa provoace episoade bruste de palpitatii care incep si se termina brusc.
· Sindromul Wolff-Parkinson-White
In sindromul Wolff-Parkinson-White, un tip de tahicardie supraventriculara, exista o cale electrica suplimentara intre atrii si ventricule, care este prezenta de la nastere. Cu toate acestea, este posibil sa nu prezentati simptome pana cand nu sunteti adult. Aceasta cale poate permite semnalelor electrice sa treaca intre atrii si ventriculele fara a trece prin nodul AV, ceea ce duce la scurtcircuite si batai cardiace rapide.
Tahicardii in ventricule
Tahicardiile care apar in ventricule includ:
· Tahicardie ventriculara
Tahicardia ventriculara este o frecventa cardiaca rapida, regulata, care provine cu semnalele electrice anormale din ventricule. Frecventa cardiaca rapida nu permite ventriculelor sa se umple si sa se contracte eficient pentru a pompa suficient sange catre organism.
Tahicardia ventriculara nu poate cauza probleme grave daca aveti o inima sanatoasa, dar poate fi o urgenta medicala care necesita tratament medical prompt daca aveti boli de inima sau o inima slaba.
· Fibrilatie ventriculara
Fibrilatia ventriculara are loc atunci cand impulsuri electrice rapide si haotice determina ventriculele sa tremure ineficient in loc sa pompeze sangele necesar organismului. Aceasta problema grava este fatala daca inima nu este restabilita in ritm normal in cateva minute.
Majoritatea persoanelor care prezinta fibrilatie ventriculara au o boala cardiaca care sta la baza sau au suferit traume grave.
· Sindromul de Q-T lung
Sindromul Q-T lung reprezinta un ritm cardiac rapid, neregulat ce poate conduce la pierderea cunostintei (sincopa), aritmii si chiar la la moarte subita cardiaca ces. Cauza acestui sindrom o poate reprezenta o mutatie genetica, anumite medicamente sau dezechilibre electrolitice, dar si unele afectiuni medicale.
· Bradicardie – Un ritm cardiac lent
Desi o frecventa cardiaca sub 60 de batai pe minut, in timp ce in repaus este considerata bradicardie, o frecventa cardiaca in repaus scazut nu semnaleaza intotdeauna o problema. Daca sunteti in forma, este posibil sa aveti o inima eficienta capabila sa pompeze un aport adecvat de sange cu mai putin de 60 de batai pe minut in repaus.
In plus, anumite medicamente utilizate pentru a trata alte afectiuni, cum ar fi hipertensiunea arteriala, pot scadea ritmul cardiac. Cu toate acestea, daca ai ritm cardiac lent si inima nu pompeaza suficient sange, este posibil sa ai una dintre mai multe bradicardii, inclusiv:
· Sindromul sinusului bolnav
Daca nodul sinusal, care este responsabil pentru stabilirea ritmului inimii, nu trimite impulsuri in mod corespunzator, ritmul cardiac poate alterna intre prea lent (bradicardie) si prea rapid (tahicardie). Sindromul sinusului bolnav poate fi, de asemenea, cauzat de cicatrizarea in apropierea nodului sinusal care incetineste, perturba sau blocheaza calatoria impulsurilor. Sindromul sinusului bolnav este cel mai frecvent la adultii in varsta.
· Batai premature ale inimii
Desi de multe ori se simte ca o bataie de inima sarita, o bataie prematura este de fapt o bataie in plus. Chiar daca simtiti o bataie prematura ocazionala, rareori inseamna ca aveti o problema mai grava.
Totusi, o bataie prematura poate declansa o aritmie de durata mai lunga – in special la persoanele cu boli de inima. Frecvente batai premature care dureaza cativa ani pot duce la o inima slaba.
Bataile inimii premature pot aparea atunci cand va odihniti sau uneori pot fi cauzate de stres, exercitii fizice sau stimulente, cum ar fi cofeina sau nicotina.
Cauzele principale ale aritmiilor cardiace
Cuzele sunt multiple si printre cele mai frecvente putem enumera:
- boala coronariana aterosclerotica: cardiopatia ischemica, angina pectorala, infarctul miocardic;
- leziuni valvulare;
- insuficienta cardiaca;
- cardiomiopatii (congenitale sau dobandite);
- infectii: miocardite, pericardite, soc septic
- afectiuni ale tiroidei: hipertiroidie sau hipotiroidie;
- insuficienta respiratorie, sindrom de apnee in somn;
- dezechilibre hidroelectrolitice: deshidratare severa, afectarea concentratiei serice normale de potasiu, magneziu, calciu;
- consum excesiv de alcool, tutun, cafea, droguri (cocaina, metamfetamina etc)
- stres excesiv
- electrocutare
- hipotermie
- post chirurgie cardiaca
- cauze genetice: canalopatii ereditare
Simptomele aritmiilor
Aritmiile pot să nu provoace simptome. De fapt, medicul dumneavoastră ar putea să depisteze o aritmie înaintea dumneavoastră, în timpul unei examinări de rutină. Totuși, aparitia unoara dintre simptome nu înseamnă neapărat că aveți o problemă gravă.
Simptomele aritmiilor includ:
- O senzație de tremur în zona toracică
- Accelerarea bătăilor inimii (tahicardie)
- Încetinirea bătăilor inimii (bradicardie)
- Angină pectorală
- Dispnee
- Amețeală sau vertij
- Transpirație
- Leșin sau aproape leșin
Complicații ale aritmiilor
Anumite aritmii pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni precum:
- Atac vascular cerebral.Când inima „tremură”, nu poate pompa sânge eficient, astfel că sângele se acumulează, ceea ce poate duce la formarea de cheaguri de sânge. Dacă un cheag se desprinde, acesta se poate deplasa de la inimă la creier, unde poate bloca fluxul sangvin, provocând astfel un atac vascular cerebral.
Anumite medicamente, precum anticoagulantele, pot reduce riscul de AVC sau de lezare a altor organe din cauza cheagurilor de sânge. Medicul va stabili dacă se impune o medicație anticoagulantă, în funcție de tipul de aritmie de care suferiți și de riscul de formare de cheaguri.
- Insuficiența cardiacă.Insuficiența cardiacă apare dacă inima pompează ineficient pe o perioadă prelungită de timp, din cauza unei bradicardii sau a unei tahicardii, precum fibrilația atrială. Uneori, controlarea ritmului într-o aritmie care provoacă insuficiență cardiacă poate îmbunătăți funcția inimii.
Tratarea aritmiilor
Modificari de stil de viata
Aritmiile pot fi asociate cu anumiti factori de stil de viata. Urmatoarele pot sa contribuie la limitarea incidentei aritmiilor:
- Daca fumezi, remimta la fumat
- Limiteaza consumul de alcool.
- Solutii naturiste, iar aici recomandarea noastra este Artecardiven Forte 44 si Homeocardiovas si de asemenea, Adaptor
- Limiteaza sau evita consumul cofeinei. Unele persoane sunt sensibile la cofeina si pot observa mai multe simptome cand consuma produse cu cofeina, precum ceaiul, cafeaua, cola si unele medicamente fara reteta (OTC).
- Evita folosirea stimulantelor. Fii atent la stimulantele folosite in medicamentele pentru tuse si raceala, precum si in suplimentele naturiste sau nutritive. Unele substante contin ingrediente care determina ritmul cardiac neregulat. Citeste eticheta si intreaba medicul sau farmacistul despre medicamentele potrivite pentru tine.
- Familia s-ar putea sa doreasca sa se implice in ingrijirea ta invatand sa recunoasca simptomele si sa apeleze la resuscitare (CPR) la nevoie.
- Daca observi ca ritmul cardiac neregulat se produce mai des in timpul anumitor activitati, evita-le.
Tulburări de ritm cardiac lent pot fi tratate cu medicamente care ajuta la imbunatatirea transmiterea impulsurilor prin sistemul de conducere. Un mod mai comun este cu un stimulator cardiac; un dispozitiv implantabil mic, care este plasat chiar sub piele, în partea superioară a pieptului. fire mici (cabluri) conectați aparatul la interiorul inimii în cazul în care acesta oferă sprijin în cazul în care inima bate prea încet pe cont propriu.
Pentru mai multe tulburări periculoase rapide ale bătăilor inimii (tahicardie), cum ar fi tahicardie ventriculară (150-250bpm) sau fibrilația ventriculară cu potențial letal (250 + bpm) – medicamente anti-aritmice și sunt folosite alte medicamente, dar studiile clinice recente au aratat ca un mic dispozitiv numit un defibrilator cardioverter implantabil (ICD) este cel mai eficient tratament pentru aceste aritmii. Acestea sunt puțin mai mari decât un stimulator cardiac, dar implantat în același fel de mult. Un ICD monitorizeaza inima si ofera impulsuri electrice sau șocuri pentru a încetini inima care începe să cursa de sub control.
Artecardiven Forte 44
Artecardiven Forte 44 este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Combinație si formula de ingrediente care contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Contribuie la echilibrarea sistemului cardiovascular (inima, artere, vene, capilare, tensiune).
Compoziție pentru un comprimat de 300 mg:
Ingrediente/cpr: agenți de încărcare: lactoză, celuloză microcristalină,
carboximetilceluloză de sodiu reticulată; extract hidroetanolic 10:1 (maltodextrină din porumb 10%) din fructe de Păducel-chinezesc (Crategus pinnatifida) – 37mg; extract hidroetanolic 10:1 din fructe de Măceș (Rosa canina) – 33mg vitamina C /acid L-ascorbic – 30mg; agenți antiaglomeranți: stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Mod de utilizare:
Adulti și copii de peste 14 ani câte 1 comp de 2 ori/ zi în cazul în care semnele și simptomele sunt ocazionale și de mică intensitate. În situații cu simptome intense, în probleme grave de sănătate și la recomandarea specialiștilor în sănătate se pot utiliza până la 6 comprimate pe zi. Utilizați 1 comp. de 3-4 ori pe zi în primele 6-12 săptămâni de tratament complementar.
1 comprimat asigură 30mg vitamina C (37,5% din VNR*), iar 2 comprimate asigură 60mg vitamina C (75% din VNR*)
*VNR= Valoare Nutritională de Referință cf. Regulamentului 1169/2011. A se consuma, de preferinţă, în 60 de zile de la desigilarea flaconului.
Adaptor
Adaptor este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Combinație și formulă de ingrediente care contribuie la menținerea sănătății emoțional-afective și la echilibrarea aparatelor și sistemelor: neurologic, psihoemotional, imunitar, limfatic, cardiovascular, hematologic, conjunctiv, homeostazic, endocrin.
Un flacon de 30 ml contine extracte asociate optimizate de Flori de Trei-frați-pătați, Lavanda, Rădăcini de Brusture, in solutie hidroglicerica. (570 picaturi).
Mod de utilizare:
Uz intern: câte 6 -12 picături de 3 – 9 ori/zi.
Uz extern: aplicații locale prin atingere sau badijonare.
Se poate utiliza de copii și adulți.
Homeocardiovas
Homeocardiovas este un supliment alimentar din ingrediente naturale, produs în România.
Sustine si redreseaza inima, arterele, venele si capilarele indiferent de tipul de afectiune si/sau dereglare. Echilibreaza aparatul cardiovascular anatomic si functional la nivelul celulelor, organelor si tesuturilor. Asigura protectie impotriva stresului oxidativ si informational.
Indeparteaza durerea cardiaca si vasculara, regleaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala, dizolva ateroscleroza, placile de aterom, regleaza fluxul sanguin, previne si indeparteaza trombozele si inflamatiile vasculare si cardiace, stopeaza si indeparteaza durerea si inflamatia din boala varicoasa si varice.
HOMEOCARDIOVAS este un supliment alimentar de infoterapie adaptativa pentru tratament, terapie si intretinere complementare in: angina pectorala, cardiopatii, cardite, insuficiente, stenoze, tulburari de ritm cardiac si tensiune arteriala, arterite, tromboflebite, vasculite, ischemii, anevrisme, recuperare dupa infarct si accident vascular.
Compozitie: ulei din samburi de struguri (vitis vinifera) – 100%, care contine informatii nonlineare specifice echilibrului organocelular imprintate prin biorezonanta conform etalonarilor optime pentru organele, celulele si tesuturile componente ale aparatului cardiovascular.
Mod de utilizare:
Se administreaza ORAL astfel:
– copii intre 1-5 ani cate 3 picaturi de 3-4 ori/zi;
– copii intre 6-12 ani cate 3 picaturi de 4-5 ori/zi;
– adulti si copii peste 12 ani cate 3 pic de 4-6 ori pe zi.
In cazuri exceptionale se pot lua cate 3 picaturi de 9 ori pe zi, indiferent de varsta.
Administrarea se poate face inainte, dupa sau in timpul mesei si nu este necesara urmarea unor diete speciale sau evitarea unor alimente si se poate face si prin picurare in orice aliment sau lichid alimentar care se poate inghiti o data.
Aceste produse nu sunt medicamente si nu inlocuiesc medicamentele alopate.
Contactează-ne:
Pentru a primi recomandări de tratament complementar Homeogenezis din partea echipei, vă rugăm să ne scrieți prin intermediul paginii de contact, sau la adresa de email homeogenezis@gmail.com.
Recomandările nu înlocuiesc consultațiile, diagnosticările, medicațiile și tratamentele medicale alopate. Recomandările se trimit doar în scris prin email la adresa pe care o transmiteți în solicitare.
Recomandările și sfaturile din cadrul acestui site sunt orientative, prin urmare recomandăm părerea unui farmacist sau medic specialist.
Aceste produse sunt suplimente alimentare complementare medicamentelor alopate.